lördag, oktober 15, 2005

Horace på folkparksturné?


Man måste prisa Horace Engdahl. Tidningen Dagens Nyheter har låtit sina läsare ställa frågor till Horace angående Nobelpriset i litteratur och 2005 års pristagare, dramatikern Harold Pinter. Engdahl visar sig här besitta en torr humor som får åtminstone mig på bra humör. Här är ett urval av de repliker som sekreterare Engdahl levererade:


"Skillnaden är lika stor som den mellan Schopenhauer och Beckenbauer."

Angående en fråga om vad som motiverar ytterligare ett Nobelpris till en dramatiker som verkar i samma skola som 1969 års pristagare Samuel Beckett.


"Litteraturkritikern Jan Karlsson skrev i en kommentar i Bohuslänningen att Knut Ahnlunds artikel
om Elfriede Jelinkes författarskap är 'ett stolleprov utöver det vanliga'. Det är en träffande formulering. Som litterär analys betraktad är Ahnlunds läsning undermålig och skulle inte godkännas ens i en 20-poängsuppsats. Det förbryllande är att Svenska Dagbladet låter herr Ahnlund begå offentlig harakiri på detta vis. Det är inte snällt. "

Angående en fråga om den avhoppade akademiledamoten Knut Ahnlunds kritik av förra årets pristagare Elfriede Jelinek
.


"I det avseendet är vi alldeles fördomsfria."

På frågan om hur akademien ser på att Pinter en gång sagt att hans hobby är "drinking".



Horace har säkert väldigt, väldigt mycket att göra, men om han får lite tid över och är sugen på att dryga ut kassan lite så kanske han kunde ge sig ut på någon slags ståuppturné. Jag skulle i alla fall gå dit och titta.



Fler frågor och svar finns att läsa
här.



Inga kommentarer: