onsdag, juni 28, 2006

Recension: Gold

Titel: Gold
Artist: Ryan Adams
Betyg: 4/5

Ryan Adams har på senare år blivit mest känd för att ge ut halvfärdiga skivor i tid och otid. Hans andra platta, Gold, känns dock så färdig som en skiva kan bli. Skivan är en välarbetad, sparsmakad sak som rymmer inte färre än 16 spår. Om Adams på sina senaste alster kan sägas ha fått en förkärlek för rocken så arbetar han här enligt principen less is more. Elgitarrerna har fått ytterst lite utrymme, och ljudbilden domineras istället av främst akustisk gitarr och piano.

Trots att skivan innehåller så många spår så håller låtarna genomgående hög klass. Vissa
sticker dock ut mer än andra, som till exempel den lite svängigare New York New York, Rescue Blues och den tårdrypande avslutningen Goodnight Hollywood Blvd.

Om något negativt ska sägas om den här skivan så får jag vara tjatig och återkomma till längden. En dryg timme musik kan kanske tyckas vara redig valuta för pengarna, men det är faktiskt inte alltid som längre är bättre. Eftersom de flesta låtarna på Gold håller ungefär samma tempo och samma (uramerikanska) sound, så kan en lyssnare som inte sitter på helspänn lätt tappa koncentrationen efter ett tag, varpå låtarna tenderar att flyta in i varandra. Personligen tror jag att den här skivan hade tjänat på att kapas ner till mer standardmässiga 45-50 minuter. Inte för att de låtar som finns med inte håller måttet, utan för att folk ska orka lyssna ordentligt på varenda låt och ge Ryan Adams den uppmärksamhet han förtjänar.

Inga kommentarer: